petua kecantikan vol. 1


petua kecantikan #v0l 1

tadi cakap nak tid0 kn..hehe..jap. sebelum tid0 terjumpa plak tips untuk kecantikan nie..s0,sape2 yg terasa n  berminat.try la..:)

insyaAllah jadi..:)


 Petua
1) Merahkan bibir: sapu madu asli pada bibir setiap mlm sebelum tidur.

2) Hilangkan bintik hitam dan putih: sapu muka dgn putih telur,

    kemudian tampalkan dgn tisu muka.sekali lagi sapu putih telur
    atas tisu muka yg ditampal.biarkan kering.setelah kering, 
   tanggalkan perlahan-lahan.

3) Kulit cerah dan licin: gosok limau nipis pada badan dan muka 

   ketika mandi.

untuk yang nak hilangkan jerawat..ada beberapa petua kt sini..:)

Petua 1 : Ambil sepotong ubi kayu. Kupas kulitnya. Buang kulitnya. Bersihkan. Parutkan. Perah untuk dapatkan airnya. Sapukan air perahan pada muka anda yang ada bekas jerawat. Lakukan setiap hari selama seminggu. Insya-Allah, kesannya memuaskan.

Petua 2 : Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan dengan sedikit air. Sapukan pada bekas jerawat. Amalkan selama seminggu.

Petua 3 : Ambil 10 helai daun sireh muda, Bersihkan dan tumbuk lumat. Muka hendaklah dibersihkan dengan air suam dan sapukan sireh pada muka terutama di bahagian bekas jerawat. Biarkan kira-kira setengah jam atau hingga kering. Cuci muka bersih-bersih dan lap kering. Amalkan 3 kali seminggu.

Petua 4 : Selain daripada ulam yang enak dan berkhasiat, pegaga juga boleh digunakan untuk menghilangkan tanda hitam parut jerawat di muka. Caranya ialah dengan mengisar daun pegaga dengan bedak sejuk dan air secukupnya. Pupukkan adunan tersebut di tempat tanda hitam parut jerawat di muka anda setiap hari atau setiap malam sebelum tidur. Campuran kisaran pegaga dan bedak sejuk tersebut boleh disimpan di dalam peti sejuk dengan memasukkannya ke dalam botol yang kering.

Petua 5 : Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. Esoknya, cucilah dengan air suam.

Petua 6 : Tumbuk sepuluh helai daun sireh muda. Tempelkan pada muka terutama bekas jerawat. Setelah kering, cuci muka dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu.

Petua 7 : Kisar timun dan tapis airnya.Tampalkan hampas timun pada wajah yang berparut. Biarkan setengah jam. Kemudian cuci dengan air suam.


ok.dah.babai.gudnyte..(^,^)

No comments:

Post a Comment